Klantenservice 013-8228750
Gratis verzending vanaf €39 (NL)
Gratis retourneren
Voor 21.00 uur besteld, morgen in huis!
9.2 tm-kiyoh
Wat is montessori speelgoed?

Wat is montessori speelgoed?

0 reactie minuten lezen
Montessori speelgoed is speciaal ontworpen om kinderen te helpen hun ontwikkeling op een natuurlijke en speelse manier te stimuleren. In deze blog kom je meer te weten over montessori speelgoed.

Wat is Montessori speelgoed?

De naam Montessori speelgoed komt van Maria Montessori. Zij is in 1870 in Italïe geboren en is later arts en pedagoge geworden. Haar uitgangspunt was: een kind heeft een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing. Opvoeding en onderwijs moeten onderkennen wat de behoeften van een kind op een gegeven moment zijn en daarop inspelen door de juiste omgeving en materialen te bieden.

"Help mij het zelf te doen".

Educatief Montessori speelgoed is vaak van realistische en natuurlijke materialen gemaakt. Het is over het algemeen eenvoudig vormgegeven waardoor het goed aansluit op het praktische kleine wereldje van je kind. Met de rustige kleuren en eenvoudige vormen wordt er veel aan de eigen fantasie van je kind overgelaten.

De voordelen van Montessori speelgoed

De Montessori methode is erop gebaseerd dat elk kind anders is. Elk kind leert in zijn eigen tempo, belangrijk is dat je je kind hierin de ruimte geeft zodat hij zich in zijn eigen tempo kan ontplooien. Dit gaat met de juiste hulpmiddelen welke optimaal aansluiten bij het oefenen en proberen, passend bij de leeftijd. Dit vraagt begrip en geduld van jou als ouder, maar het levert veel op.

Door kinderen zelfstandig taakjes uit te laten voeren welke ze ook graag zelf willen doen, leer je ze zelfvertrouwen te geven, ontwikkelen ze hun motivatie, ontdekken ze wie ze zijn, worden ze onafhankelijker, weerbaarder en zekerder van zichzelf. Je kind leert functioneren in zijn eigen kleine praktische wereldje en werkt zo actief mee aan zijn eigen ontwikkeling.

Montessori speelgoed is geschikt voor alle leeftijden

Montessori speelgoed is geschikt voor alle leeftijden aangezien kinderen zich blijven ontwikkelen en leren. Jonge kinderen worden uitgedaagd door simpele speelgoedjes zoals ballen, rammeltjes, blokken stapelen... Speelgoed wat kinderen uitdaagt om er mee te spelen. Laat de bal rollen, bouw een toren maar wat kan je er nog meer mee doen. 

Voor de schoolgaande kinderen is er genoeg keuze in Montessori speelgoed. Er zijn veel scholen die volgens de Montessori methode lesgeven. Je kind wordt uitgedaagd om iets met het speelgoed te doen, spelen, maken, ontdekken. We noemen het ook wel "open end" speelgoed. Speelgoed met een open einde, het is maar net wat een kind er in ziet en wat hij er mee wil doen.

Soorten Montessori speelgoed

Er zijn verschillende soorten Montessori speelgoed. Vaak gaat het om natuurlijke materialen zoals, hout, stof, wol, zijde...als het kinderen maar uitdaagt om zichzelf te ontdekken en te ontplooien. Hoe je kind met het speelgoed speelt maakt niet zoveel uit, het gaat erom dat ze er plezier in hebben om te ontdekken en er hun eigen invulling aan kunnen geven.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »