Mozaiek

  • Geplaatst op
  • Door Mandy Frederiks-groenen
  • 0
Mozaiek

Mozaiek...wie kent het niet en wie heeft er niet mee gespeeld?
Mandy Frederiks - groenen heeft haar éérste blog voor ons geschreven...!!

Mozaiek, 100, 160 of 240 pegs

Na ruim 10 jaar werkzaam te zijn in de kinderopvang weet ik aardig wat kinderen trekt. Als je een winkel of webshop bezoekt is het eerst wat je ziet de vele kleuren die je verwelkomen. Dat is natuurlijk niet zomaar… kinderen hebben een ontzettende aantrekkingskracht naar al die kleurtjes.

Daarnaast vinden kinderen het leuk om educatief uitgedaagd te worden tijdens hun spel. Ze willen bezig zijn, geprikkeld worden en als het even kan dingen doen met hun handen. Mozaïek is hier een goed voorbeeld van. Kinderen vanaf ca. 2,5 tot zo’n jaar of 6 vinden het erg leuk om doormiddel van voorbeeld platen of eigen fantasie bezig te zijn met de kleurrijke pinnetjes.

mozaiek doos

Door bezig te zijn met activiteiten als mozaïek ontwikkelen kinderen hun fijne motoriek, ook de spanningsboog wordt op de proef gesteld doordat dit spelmateriaal concentratie vraagt.

Ieder kinderopvang organisatie waar ik meegedraaid heb heeft dit in de kast liggen. Er kunnen eindeloos veel dingen mee gedaan worden. Zo kunnen kinderen de 6 bijgeleverde afbeeldingen na leggen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van eigen fantasie van het kind, door met het kind te bekijken en bespreken wat het gemaakt heeft kun je een gesprekje starten waarmee het kind de woordenschat ontwikkeld. Is het kind bezig met kleuren aanleren? Prik in iedere hoek een kleurtje en laat het kind de juiste kleurtjes erbij prikken. Nog een stapje verder is wanneer je een patroon uitzet en het kind deze af maakt. Tot slot kun je er ook een tel rijtje mee maken. Start bij 1 en ga door tot 10.
6 kaarten mozaiek
De kinderen vinden het altijd weer een feestje wanneer ik mozaïek uit de kast pak. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste, wanneer kinderen doen wat ze leuk vinden zullen ze er een grotere spanningsboog voor hebben en kunnen ze er lang mee bezig zijn. Op de foto heeft mijn dochtertje van 5 met veel plezier de robot plaat nagemaakt. Ze was erg blij met het eindresultaat.


Voor dit blog gebruikte wij de Miniland mozaiek pegshttps://www.educatief-speelgoed.com/miniland-mozaiek-pegs-15-mm.html.  Met 160 pinnetjes van 15mm, 6 platen en 1 doorzichtig prikplaat. De onderdelen zitten in een handig en stevig koffertje. Wat natuurlijk extra leuk is door het zelf kunnen meenemen van deze bezigheid. Er zijn nog diverse andere varianten verkrijgbaar bij www.eduactief-speelgoed.com. O.a. 36mm en 20mm of de kleinere van 10mm.

De onderdelen zijn klein, vandaar de advies leeftijd van 3+. Ik zelf gebruik de mozaiek wel eens voor jongere kindjes. Ik zorg dan dat ik er continue bij blijf en het echt een 1 op 1 activiteit is.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden