Klantenservice 013-8228750
Gratis verzending vanaf €39 (NL)
Gratis retourneren
Voor 21.00 uur besteld, morgen in huis!
9.2 tm-kiyoh
Semsom Reken en Beweeg

Semsom Reken en Beweeg

0 reactie minuten lezen
Op de site van www.jufjanneke.nl wil Juf Janneke ideeën, projecten, documenten en onderwijservaringen delen met leerkrachten van basisscholen, ouders en andere belangstellenden.
Deze keer heeft Juf Janneke een blog geschreven over het spel Reken en Beweeg van Semsom.
Semsom is een rekenmethode die op vele scholen gebruikt wordt. Spelenderwijs leren rekenen.

In groep 3 is tijdens het rekenen: het oefenen van het optellen en aftrekken van sommen en het splitsen, een belangrijk onderdeel van de rekenles. Nadat de kinderen begrijpen wat de bedoeling is, begint het proces van het automatiseren: steeds weer opnieuw op allerlei manieren oefenen. Ik gebruik hier verschillende werkvormen voor in de groep. Een groot succes is het spel: Reken en beweeg met Semsom van Zwijsen.

 

Het spel

Het spel bevat vier sets kaarten: Drie sets rekenkaarten met; 24 makkelijke plus- en minsommen, 24 moeilijke plus- en minsommen en 24 splitssommen, daarnaast een stapel kaarten met beweegopdrachten. Deze kaarten liggen op aparte stapeltjes met de opdrachten naar beneden. Iemand mag beginnen en pakt een bewegingskaart. Daarna een somkaart. De uitkomst van de som is het aantal bewegingen dat een kind of een groep mag maken.

 

 

 

Het spel in de groep

Ik heb het spel in de hele groep geïntroduceerd zodat iedereen weet wat de bedoeling is. Nu bestaat mijn groep 3 uit 12 kinderen omdat het een combinatie met groep 2 is, dus kan dat makkelijk. Maar ook de uitleg in een grote groep kan goed klassikaal. Al heel snel begreep iedereen de bedoeling van het spel. Iedereen mocht naar keuze een som en een bewegingskaart pakken, de som oplossen en daarna met de hele groep in beweging. Wat een plezier gaf dit! En kreunt en steunt iedereen normaal gesproken bij moeilijke sommen, nu zochten ze deze juist op. Ik begreep niet waarom maar al snel werd duidelijk dat je dan de beweging dus ook vaker mocht doen! Ook ontdekte ik dat kinderen die de rijtjes in werkboeken lastig vinden, deze sommen, en dan ook de moeilijke versie, wel goed uitrekenden! De hoeveelheid kan voor kinderen best een obstakel zijn.

 

Nadat we het spel in de groep hebben geïntroduceerd, mocht het spel ook in groepen gespeeld worden nadat de opdrachten in het werkboek waren afgerond. Dat bleek een grote stimulans. Zelfs groep 2 deed volop mee met de beweegopdrachten en een enkeling maakte ook al de eenvoudige sommen.

 

 

Reken en beweeg

Mijn ervaring met het spel is positief. In deze periode van het schooljaar is het belangrijk om veel te herhalen en om daarbij het enthousiasme te bewaren, helpt dit spel uitstekend! Het kan gespeeld worden in een grotere groep maar ook in een kleine groep. De keuze voor de serie kaarten of de te maken sommen, kan door de leerkracht gemaakt worden maar dit kun je ook door de kinderen zelf laten bepalen. Ik vind het spel een echte aanwinst! Ook in groep 4 kan dit nog goed gebruikt worden. 

 

Bestellen

Wil je het spel bestellen? Dat kan via onderstaande link:

Semsom Reken en Beweeg 6-8 jaar

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »