Klantenservice 013-8228750
Gratis verzending vanaf €39 (NL)
Gratis retourneren
Voor 21.00 uur besteld, morgen in huis!
9.2 tm-kiyoh
Speelgoed voor kinderen met autisme

Speelgoed voor kinderen met autisme

0 reactie minuten lezen
In deze blog gaan we jullie wat meer vertellen over speelgoed voor kinderen met autisme.
Onthoudt wel dat ieder kind anders is.....ieder kind is UNIEK..!!

Speelgoed voor kinderen met autisme

Autisme is er in vele verschillende vormen. Elk kind met autisme is daarom weer anders. Niet meer of minder dan een ander kind maar soms lastig om te zien of een kind autistisch is. We gaan hier ook niet dieper op in omdat autisme niet ons vakgebied is. Als ouder, volwassenen weet je zelf heel goed of je kind autistisch is. Wat wel ons vakgebied is, is educatief speelgoed. In deze blog gaan we jullie wat meer vertellen over speelgoed voor autisme.

Wat belangrijk is en blijft....elk kind is anders, elk kind is uniek.

Welke soorten speelgoed zijn geschikt voor kinderen met autisme?

Vooral sensorisch speelgoed is erg geschikt voor kinderen met autisme. Sensorisch speelgoed helpt de zintuiglijke prikkels te verwerken. Op het moment is sensorisch speelgoed een trend maar pas op dat je het juiste speelgoed koopt voor je kind. Elk kind heeft een andere behoefte. Houdt je kind van friemelen, denk dan aan fidgets. Speelgoed waarmee je kan friemelen en wat niet kapot gaat zoals bv. kleding of andere "nare" gewoonten. Dit helpt ook bij de concentratie op scholen.

Vaak hebben kinderen met autisme moeite met sociale contacten. Hier helpen rollenspelen goed bij. Samen spelen met poppen, bouwen, theeserviesje, keukentje, muziek maken, auto's...hiermee kunnen kinderen op een speelse manier contact maken met andere kinderen of met volwassenen.

Structuren en vormen zijn ook erg belangrijk om te ontdekken. Is iets rond, hoekig, ruw, glad, ribbelig, stekelig, zacht, hard...ga zo maar door. Bij veel autistische kinderen is de tast, het voelen erg belangrijk. Ze kunnen duidelijk aangeven wat voor hun fijn of niet fijn voelt en daar kan je het speelgoed weer op aanpassen.

Dit geldt voor jonge kinderen met name voor de ondergrond waar ze op spelen. De sensorische speel (foam) matten zullen prettig aanvoelen. Ze zijn zacht, kleurrijk, buigzaam, ze absorberen trillingen en schokken. Dit zorgt voor een zekere rust zodat je kind rustig kan spelen.

Hoe kies je het juiste speelgoed voor een kind met autisme?

Als je goed naar je kind kijkt weet je waar je kind graag mee speelt. Heeft je kind moeite zich te concentreren op school of in de thuissituatie dan is een Tangle een zeer geschikt speelgoed. Tangles zijn fidgets die kalmerend werken en 'magisch' tegelijkertijd zijn door de doorlopende bewegingen. Dit werkt ontzettend goed bij kinderen die bijvoorbeeld last hebben van ADHD of autisme.

Sommige kinderen met autisme houden van geluiden en herhalingen. Hier zijn muziekinstrumentjes heel geschikt voor. De muziek biedt rust. 

Veel kinderen met autisme zijn heel gevoelig voor zintuiglijke prikkels. Horen, zien en voelen (tast). Speelgoed met verschillende texturen, geluiden en lichten, zoals sensorische ballen, sensorische flessen, knuffels, en sensorische vloertegels kunnen de sensorische verwerking ondersteunen. 

Tips voor het spelen met speelgoed voor kinderen met autisme

Zelfs als er een vlieg voorbij komt dan ziet hij of zij hem!!! Kennen, herkennen jullie dit? Bij veel autistische kinderen komen heel veel prikkels tegelijk binnen. Voor een kind met autisme is het heel moeilijk om deze te schiften, welke is het belangrijkst. Zorg er daarom voor dat je kind in een rustige omgeving kan zijn, dat je zelf of de ander rustig bent en blijft en zorg dat er niet teveel afleiding is. 

Dit is niet altijd mogelijk. Op school zijn meerdere kinderen, thuis zijn vaak ook broertjes of zusjes aanwezig...Op deze momenten is sensorisch speelgoed een uitkomst. Door het zien, horen of voelen wordt je kind afgeleid van de drukte en worden zijn zintuiglijke prikkels beheersbaar.

Het zou fijn zijn als deze blog je wat wijzer heeft gemaakt over het speelgoed voor kinderen met autisme. Het blijft moeilijk om voor kinderen een passend speelgoedje te vinden omdat sowieso elk kind uniek is met zijn eigen behoefte. Dit geldt helemaal voor kinderen met autisme. Neem vooral een kijkje in onze shop, snuffel lekker rond en laat je verrassen door het assortiment. Je vind zeker weten een passend speelgoedje voor jouw kind!!

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »