Klantenservice 013-8228750
Gratis verzending vanaf €39 (NL)
Gratis retourneren
Voor 21.00 uur besteld, morgen in huis!
9.2 tm-kiyoh
Wat is sensorisch speelgoed?

Wat is sensorisch speelgoed?

0 reactie minuten lezen
Sensorisch speelgoed is speelgoed dat de zintuigen van je kind stimuleert. In deze blog lees je meer over de voordelen van sensorisch speelgoed.

Wat is sensorisch speelgoed?

Sensorisch speelgoed is speelgoed wat de zintuigen van kinderen prikkelt en stimuleert op allerlei mogelijke manieren. Dit kan zijn door middel van vormen, structuren, kleuren, geluiden, geuren....alles wat te maken heeft met voelen, horen en zien. 

Wat voel ik: is het hard of zacht, is het bobbelig of stekelig, is het ruw of glad. Hoe voelt dat in mijn handjes, handen, voelt dat fijn, prettig of voelt het vreemd en doet het een beetje pijn of kietelt het?

Wat hoor ik: een hard of zacht geluid, een piepje, een knal, een doffe klank, een ratel, een ritseltje, water in een fles, pasta in een fles, een bal rollen?

Wat zie ik: welke kleuren zie ik, welke vormen zie ik, hoe rolt de bal, waar naar toe, wat ontdek ik allemaal als ik goed kijk, hoor ik een belletje als de bal rolt?

Voordelen van sensorisch speelgoed

Er zijn nog zoveel meer voorbeelden op te noemen maar kortom is het wel duidelijk dat sensorisch speelgoed erg belangrijk is voor de algehele ontwikkeling. 

  • Een groot voordeel van sensorisch speelgoed is dat het je kind helpt om te ontspannen en hem/haar de mogelijkheid geeft om zelf prikkels te verwerken en zichzelf te reguleren
  • Het stimuleert de zintuigen en met name, de tast (voelen), horen en zien. Denk hierbij aan een bal die rinkelt, waar komt het geluid vandaan, hoe ziet hij er uit, hoe voelt hij enz....
  • De verschillende materialen stimuleren de zintuigen, en zorgen voor ontspanning
  • Het helpt om de concentratie van je kind te verbeteren. Denk hierbij aan een Tangle, je kind kan hiermee spelen, friemelen, draaien terwijl hij luistert, een spelletje doet, tv kijkt enz....

Sensorisch speelgoed is geschikt voor alle leeftijden

Voor elke leeftijd is een geschikt sensorisch speelgoed te verkrijgen. Baby's zijn vaak al tevreden met verschillende ballen in allerlei kleuren, vormen en structuren. Bij de peuter, kleuter, schoolgaande kinderen wordt de wereld steeds groter. Ze zullen hun sensorische zintuigen gaan uitbreiden door middel van spelen, luisteren, kijken, voelen. Dit is met name afhankelijk van het kind zelf.

Om te bepalen voor welke leeftijd sensorisch speelgoed geschikt is, is het ook belangrijk om naar het kind zelf te kijken. Elk kind ontwikkelt zich anders en heeft andere vaardigheden. 

Sensorisch speelgoed kopen

De laatste tijd is sensorisch speelgoed steeds meer een hype aan het worden en wordt al snel een speelgoedje sensorisch genoemd. Wat erg belangrijk is, is dat het speelgoed veilig is voor je kind. Let vooral op de veiligheidskeurmerken. Denk hieraan, aan gecertificeerd hout FSC, verf op waterbasis, geen gifstoffen in de siliconen, plastic of kunststof BPA-vrij. Kinderen moeten vrij kunnen spelen en als volwassenen wil je dat dit veilig gebeurd.

Sensorisch speelgoed zelf maken

Het is heel goed mogelijk om zelf sensorisch speelgoed te maken. Heb je lege doosjes of plastic bakjes, vul deze dan met rijst, pasta. Zorg er wel voor dat de verpakkingen goed dicht zitten en schudden maarrrr. Vaak heb je bij je dagelijkse bezigheden al te maken met sensorische materialen. Denk ook niet te moeilijk want wat dacht je van handdoeken, kleding, radio, drinkgerei, fruit, voeding, houten lepels, teveel om op te noemen.....Met al deze dagelijkse dingen kan je met een beetje fantasie de leukste spelletjes verzinnen met je kinderen. Wat hoor je, wat zie je, wat voel je.

Belangrijk: zorg er altijd voor dat het veilig is voor je kind.  

Wil je graag nog meer weten over sensorisch speelgoed neem dan een kijkje in de shop en laat je verrassen..!!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »